Elkollen Logo

Jämför aktuella och historiska elpriser


Så påverkas du av nya elprismodellen
2024-06-21
Article Image
Elprisets nya modell
Den nya flödesberäkningsmodellen, som införs om några månader, är i linje med en EU-förordning och innebär att elpriserna kan beräknas på ett helt nytt sätt. Syftet är att utnyttja elnätet mer effektivt och möjliggöra överföring av mer el till andra länder i Europa utan att behöva bygga ut elnätet.

Vinnarna - Elområde fyra:
Vinnarna med den nya modellen är hushåll och företag i elområde fyra, som kan förvänta sig en sänkning av elpriset med sju procent. Detta innebär lägre elkostnader för konsumenterna i denna region.

Förlorarna - Elområde tre:
Siffror från Svenska kraftnät visar att elpriset i elområde tre, som inkluderar bland annat Stockholm och Göteborg, kan höjas med tolv procent. Sex av tio svenskar bor i detta område och majoriteten kommer att drabbas av högre elpriser.

För en lägenhet med en förbrukning på cirka 5 000 kilowattimmar per år innebär detta en höjning på 850 kronor per år. För en medelstor villa med en förbrukning på cirka 20 000 kilowattimmar per år kan höjningen bli 3 400 kronor per år.

Rekommendationer
För att anpassa sig till den nya modellen rekommenderas hushåll och företag att:

1. Överväga fastprisavtal:
Fastprisavtal kan fungera som en försäkring mot oväntade prischocker. För de som är oroliga för stigande elpriser kan det vara en idé att binda sitt avtal.

2. Investera i smarta mätare och energihanteringssystem som kan hjälpa till att optimera elförbrukningen.

3. Överväga förnybara energikällor som solceller för att minska beroendet av el från nätet.

4. Analysera elförbrukningsmönster och identifiera möjligheter att flytta användning till billigare tider på dygnet.

5. Utvärdera möjligheten att förbättra energieffektiviteten genom att byta till mer energisnåla apparater och belysning.

Slutsats
Med dessa strategier kan både hushåll och företag navigera de nya elpriserna mer effektivt och minimera sina kostnader. Trots höjningarna i vissa områden kan konsumenter med rätt förberedelser och anpassningar hitta sätt att hantera sina elkostnader och dra nytta av de nya prissättningsmodellerna.
© 2024 elkollen.com  |