Elkollen Logo

Jämför aktuella och historiska elpriser


Ukrainsk offensiv höjer elpriserna – Möjlig stabilitet framöver
2024-08-12
Article Image

Under den senaste tiden har elpriserna i södra Sverige, särskilt i elområde 4, sett en markant ökning. På måndagskvällen förväntas priset nå hela 250 öre/kWh. En av huvudorsakerna till detta är de höjda elpriserna i Tyskland, där produktionen av solel har minskat betydligt. Detta påverkar snabbt priserna i Sverige, förklarar Christian Holtz, analytiker på Merlin & Metis.

Vädret och gaspriserna styr elpriset

Holtz beskriver situationen som "det nya normala", där väderförhållanden spelar en stor roll i att bestämma elpriserna. Han nämner också att gaspriset historiskt sett har varit en av de största drivkrafterna för elpriset, även om Sverige inte har någon egen gaskraft. Tysklands beroende av kol och gas påverkar indirekt elpriserna i Sverige.

För närvarande stiger gaspriserna i Europa, delvis på grund av osäkerheter kring den ryska gasstationen i Sudzha, som potentiellt kan kontrolleras av ukrainska trupper. Detta kan påverka gasleveranserna från Ryssland till EU.

Stora skillnader i elpriser inom Sverige

I kontrast till de höga elpriserna i södra Sverige, är elen betydligt billigare i andra delar av landet. Under måndagen låg spotpriset på runt 13 öre/kWh i de andra elområdena, vilket är mindre än hälften av vad skåningarna betalar. Denna prisskillnad beror på kraftiga vindar och mycket sol under söndagen, vilket ledde till negativa elpriser.

Framtiden ser ljusare ut

Trots de nuvarande höga priserna finns det anledning att tro på en mer stabil framtid. Holtz påpekar att den stora nederbörden under sommaren har lett till ökad produktion av vattenkraft, vilket kan pressa ner elpriserna framöver. Detta talar för lägre priser det kommande året.

Tips till konsumenter

Christian Holtz rekommenderar konsumenter att vara medvetna om att elpriserna varierar timme för timme. Det mest effektiva sättet att minska sina elutgifter är att vara flexibel och använda el när priset är lägre. Till exempel kan man ladda elbilen under timmar med lägre priser. För att dra nytta av detta behöver man ha eller skaffa ett timbaserat elavtal.

Sammanfattningsvis påverkas elpriserna i södra Sverige av en kombination av väderförhållanden och internationella gaspriser. Trots nuvarande höga priser finns det hopp om en mer stabil och prisvänlig framtid, särskilt om man som konsument anpassar sin elförbrukning efter prisvariationerna.

Källa: Dagens Nyheter.

© 2024 elkollen.com  |