Elkollen Logo

Jämför aktuella och historiska elpriser


Samarbetsavtal mellan Sverige och USA om civil kärnenergi
2024-08-01
Article Image

Ett samarbetsavtal (MoU) har undertecknats mellan Sveriges Klimat- och Näringslivsdepartement och USA:s Energidepartement för att stärka samarbetet inom civil kärnenergi. Syftet med avtalet är att främja forskning och utveckling samt förbättra säkerhetsstandarder inom kärnenergi.

Syfte

Avtalet syftar till att skapa en ram för samarbete mellan regeringar, företag och forskningsinstitutioner i båda länderna inom områden som kärnenergiutveckling och forskning.

Samarbetsområden
  • Teknologi: Avancerade kärnreaktorer, kärnbränsleutveckling, avfallshantering, säkerhet och integration i nollkolsystem.
  • Teman: Regleringsramar, avfallshantering, leveranskedjor, ekonomiska ramar, arbetskraftsutveckling och offentlig delaktighet.
Samarbetsformer
  • Utbyte av vetenskaplig och teknisk information.
  • Samarbete mellan offentliga och privata aktörer.
  • Gemensamma forskningsprojekt och workshops.
  • Främjande av dialog och nätverkande på alla nivåer.
Genomförande och Allmänna Bestämmelser

Båda parter kommer att utse kontaktpunkter för att underlätta samarbetet. Avtalet skapar inga juridiskt bindande rättigheter eller skyldigheter och aktiviteter genomförs under förutsättning att det finns tillgängliga medel.

Varaktighet

Samarbetet inleds vid undertecknandet och förväntas pågå i tio år, med möjlighet till förlängning eller modifiering genom skriftlig överenskommelse.

Undertecknande

Avtalet undertecknades i Washington D.C. av Ebba Busch, Sveriges Energiminister, och Jennifer M. Granholm, USA:s Energiminister, den 31 juli 2024.

Sammanfattning

Detta avtal stärker banden mellan Sverige och USA inom civil kärnenergi och siktar på att främja säker, hållbar och innovativ energiproduktion, vilket är avgörande för att hantera klimatförändringar och stödja grön ekonomisk tillväxt.

Källa: Läs hela avtalet här.

© 2024 elkollen.com  |