Elkollen Logo

Jämför aktuella och historiska elpriser


Allvarliga arbetsmiljöproblem på Northvolt
2024-07-16
Article Image

Under det senaste året har det framkommit allvarliga rapporter om brister i arbetsmiljön på Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Enligt flera källor har anställda upplevt en rad problem, från farliga arbetsförhållanden till extremt långa arbetstider. Här sammanfattar vi de viktigaste fynden och företagsledningen reaktioner. Ursprunglig artikel finns på Affärsvärlden.

Hälsorisker och bristande säkerhet

Northvolt, en ledande tillverkare av litiumbatterier, har kritiserats för att ha brister i arbetsmiljön som påverkar både den fysiska och psykiska hälsan hos sina anställda. En av de största farorna har varit användningen av kemikalien isopropanol (IPA) i fabriken. Flera arbetare har rapporterat huvudvärk och ögonproblem som ett resultat av exponeringen för denna kemikalie [Arbetet].

Arbetsmiljöverket har också dokumenterat över 100 tillfällen där missförhållanden rapporterats, inklusive fallolyckor, frätskador och incidenter där arbetare klämt av delar av sina fingrar i maskinerna. Trots dessa allvarliga problem har det funnits brister i rapporteringen av tillbud, vilket försvårar en korrekt bild av arbetsmiljön [Kollega].

Övertid och stress

Arbetstiderna på Northvolt har varit en annan stor källa till oro. Anställda har vittnat om arbetspass som sträcker sig upp till 12 timmar om dagen, sju dagar i veckan, vilket har lett till utbredd utmattning och sjukdom. Trots företagets snabba expansion har arbetsmiljöarbetet ibland kommit i andra hand, vilket lett till att många medarbetare känner sig överarbetade och under stort tryck [Dagens PS].

Företagsledningens reaktion

Northvolt har svarat på kritiken genom att betona sitt engagemang för att förbättra arbetsmiljön. Företaget erbjuder kurser i stresshantering och ledarskap för att hjälpa medarbetare hitta en bättre balans mellan arbete och fritid. Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt, har uttalat att företaget är medvetet om de intensiva arbetsdagarna och arbetar aktivt med olika insatser för att stödja sina anställda [SVT].

Trots dessa åtgärder kvarstår många av problemen. Anställda har uttryckt frustration över att chefer inte alltid är bekanta med svenska arbetsmiljölagar och att utbildning kring dessa frågor saknas. Northvolt har dock uppgett att de arbetar på att strukturera upp och implementera dessa utbildningar nu [SVT].

En växande oro

Den allvarligaste kritiken kommer från rapporter om flera mystiska dödsfall bland arbetare. Trots att företaget hävdar att säkerheten inte äventyras för tillväxtens skull, kvarstår oron bland personalen. Siri Almqvist, en tidigare anställd, uttryckte att hon inte är förvånad över dödsfallen och betonade vikten av att ledningen tar dessa incidenter på största allvar [SVT].

Slutsats

Northvolt står inför betydande utmaningar när det gäller arbetsmiljön. Medan företaget har tagit vissa steg för att förbättra förhållandena, kvarstår mycket arbete för att säkerställa en trygg och hälsosam arbetsmiljö för alla anställda. Arbetsmiljöproblem i en snabbt växande industri som batteritillverkning kräver kontinuerlig uppmärksamhet och åtgärder, och det är avgörande att företaget inte bara prioriterar expansion utan också välbefinnandet hos sina arbetare.

© 2024 elkollen.com  |