Elkollen Logo

Jämför aktuella och historiska elpriser


Skatteverket ändrar sig – Nya regler för hembatterier
2024-07-05
Article Image

I juli 2024 har Skatteverket ändrat sina regler för skattereduktion på hembatterier efter ett beslut i Skatterättsnämnden. Den nya tolkningen innebär att privatpersoner nu kan få grönt avdrag för hembatterier även om de används för att leverera stödtjänster till elnätet.

Nyheter i regeländringen

Tidigare har det varit ett krav att hembatterier endast skulle användas för lagring av egenproducerad el för att kvalificera för skattereduktion. Detta begränsade möjligheten för hushåll att tjäna pengar på att sälja lagrad energi till elnätet, vilket skapade frustration inom branschen. Men med de nya reglerna kan batterier som delvis används för stödtjänster och elprisarbitrage nu också omfattas av skattereduktionen.

Skattereduktionens omfattning

Den som installerar ett hembatteri kan få hälften av kostnaden subventionerad av staten genom det gröna skatteavdraget. Maxbeloppet för skattereduktionen är 50 000 kronor per person och år. Detta innebär att kostnaden för både arbete och material kan reduceras kraftigt, vilket gör investeringar i hembatterier mer attraktiva för hushållen.

Branschens reaktioner

Ändringen har mottagits väl inom energibranschen. Anna Werner, vd för Svensk solenergi, har tidigare uttryckt oro över de strikta reglerna som begränsade användningen av hembatterier. Hon menar att den nya tolkningen bättre stödjer den gröna omställningen och utnyttjar batteriernas fulla potential, vilket är avgörande för framtidens energisystem [källa].

Henrik Näsström från Varberg Energi har också uttalat sig om vikten av flexibla batterianvändningar. Varberg Energi har lanserat Ferroamp-system som möjliggör smarta energilösningar och utnyttjar batteriernas fulla potential för både egenanvändning och stödtjänster [källa].

Vad innebär detta för dig?

För dig som planerar att installera ett hembatteri innebär detta att du nu har större flexibilitet i hur du använder ditt batteri och samtidigt kan dra nytta av skattereduktionen. Detta kan göra det mer ekonomiskt fördelaktigt att investera i hembatterier och bidra till en mer hållbar energiförbrukning.

För mer information om de nya reglerna och hur du kan ansöka om skattereduktion, besök Skatteverket.

© 2024 elkollen.com  |