Elkollen Logo

Jämför aktuella och historiska elpriser


Få villaägare får bidrag för energieffektivisering
2024-06-28
För ett år sedan avsatte regeringen 350 miljoner kronor till stöd för energieffektivisering av småhus, men nästan sju av tio ansökningar har fått avslag, enligt Privata Affärer och Boverket. Detta har lett till stor besvikelse bland villaägare, enligt Jonathan Lindgren, expert på Villaägarnas Riksförbund.

Regionala skillnader i beviljande
Beviljandegraden för bidragen varierar kraftigt mellan olika regioner. Örebro län har den högsta andelen beviljade ansökningar, medan Halland har fått mest stöd utbetalt. I kontrast står Kronobergs län, som har den lägsta andelen godkända ansökningar. Dessa regionala skillnader skapar frustration och missnöje bland villaägare som känner att de inte får den hjälp de behöver för att energieffektivisera sina hem.

Vad täcker bidraget?
Bidraget täcker upp till 50 % av materialkostnaderna för godkända åtgärder, med ett maxbelopp på 30 000 kronor för värmesystemåtgärder och ytterligare 30 000 kronor för klimatskärmsåtgärder, vilket innebär en total maximal ersättning på 60 000 kronor per hus. För att kvalificera sig för stödet måste huset ha ett värdeår tidigare än 1990, och åtgärderna måste kosta minst 20 000 kronor för att vara bidragsberättigade.

Vilka åtgärder är bidragsberättigade?
Bidraget kan sökas för en rad olika åtgärder, inklusive:

Installation av värmepumpar: Detta inkluderar luft-vattenvärmepumpar, bergvärmepumpar och biobränslepannor.
Anslutning till fjärrvärmenät: En stor del av kostnaden för att ansluta huset till ett fjärrvärmenät kan täckas.
Klimatskärmsåtgärder: Detta inkluderar tilläggsisolering, byte av fönster och dörrar samt vindtätning av klimatskärmen.

Ansökningsprocessen
Ansökan om bidrag sker via Boverkets e-tjänst, och länsstyrelserna handlägger och beslutar om ansökningarna. Det är viktigt att skicka in ansökan inom fyra månader från det att åtgärderna påbörjats, dock senast den 1 juni 2025. För åtgärder som påbörjades mellan 8 november 2022 och 15 mars 2023 måste ansökan inkomma inom tio månader från startdatum.

Rekommendationer och tips
Jonathan Lindgren uppmanar husägare att inte vänta med att ansöka om stöd, då erfarenheter från tidigare stödåtgärder visar att pengarna snabbt kan ta slut. Det är också viktigt att noggrant planera energieffektiviseringsåtgärderna för att maximera nyttan och minska energikostnaderna på sikt.

För mer information och detaljer om ansökningsprocessen, besök Boverkets webbplats och Villaägarna.
© 2024 elkollen.com  |