Elkollen Logo

Jämför aktuella och historiska elpriser


Prognos sommar 2024
2024-06-26
Article Image
Förutsättningar för elkostnaderna
Energimyndighetens senaste rapport från juni 2024 indikerar att elförsörjningen i Sverige är stabil med låg risk för effektbrist under sommarmånaderna. Denna stabilitet beror på flera faktorer, inklusive en ökad produktion av vind- och solkraft samt stabila kärnkraftsleveranser. Vindkraftens andel av den totala elproduktionen förväntas öka till 30% under sommaren 2024, medan solkraften bidrar med cirka 10%.

Påverkan av väderförhållanden
Sommarvädret spelar en betydande roll för elkostnaderna. Med en prognos om fortsatt soliga dagar och tillräcklig nederbörd för att upprätthålla vattenkraftsproduktionen, förväntas elpriserna hållas relativt låga. Solkraftsproduktionen bidrar direkt till lägre elpriser genom att minska behovet av dyrare energikällor under dagtid. Vattenkraften står för 45% av elproduktionen, vilket bidrar till att stabilisera priserna.

Geopolitisk påverkan
Trots några osäkerheter globalt har den geopolitiska situationen inte påverkat Sveriges energiförsörjning negativt. Import och export av energi har kunnat fortsätta utan större hinder, vilket hjälper till att hålla elpriserna stabila. Sverige har kunnat bibehålla en nettoexport av el på cirka 5 TWh under första halvåret 2024, vilket stärker den nationella försörjningstryggheten.

Råd för hushåll
För hushåll som vill dra nytta av de potentiellt lägre elkostnaderna under sommaren 2024 rekommenderas följande åtgärder:
- Investera i solceller: Solpaneler kan ytterligare minska hushållets elräkning genom egen produktion av el under soliga dagar.
- Effektiv användning: Använd elintensiva apparater, såsom tvättmaskiner och diskmaskiner, under de billigare dagstimmarna när solenergin är som mest tillgänglig.
- Val av elavtal: Överväg att välja ett rörligt elprisavtal om du vill dra nytta av de potentiellt lägre priserna, eller bind priset för att få en stabil och förutsägbar kostnad.

Sammanfattning
Med de gynnsamma väderförhållandena och en stabil energiförsörjning förväntas elkostnaderna för hushållen vara lägre under sommarmånaderna 2024. Genom att optimera sin elförbrukning och överväga investeringar i förnybar energi kan hushållen ytterligare minska sina elkostnader.

För mer information, se Energimyndigheten.
© 2024 elkollen.com  |