Elkollen Logo

Jämför aktuella och historiska elpriser


EPD-märkt el
2024-02-14
Som konsument är det viktigt att göra informerade val som både gynnar din plånbok och miljön. En av de miljömärkningar som hjälper konsumenter att förstå den miljöpåverkan som deras elförbrukning har är EPD-el. Men vad innebär egentligen EPD-el och varför är det viktigt?

Vad är EPD el?
EPD står för Environmental Product Declaration, eller miljövarudeklaration på svenska. EPD-el är el som har fått en sådan deklaration, vilket innebär att dess miljöpåverkan har granskats och dokumenterats enligt internationella standarder. Miljövarudeklarationen ger en transparent och jämförbar bild av de miljömässiga aspekterna av elproduktionen, från råvaruutvinning till leverans av el till konsument.

Krav för att erhålla EPD
För att en elprodukt ska kunna få en EPD måste den genomgå en omfattande livscykelanalys (LCA) som bedömer dess miljöpåverkan i olika faser. Detta inkluderar:

1. Råvaruutvinning:
Analys av miljöpåverkan från utvinning av råvaror som används i elproduktionen.

2. Produktion:
Bedömning av utsläpp och resurser som används under själva elproduktionen.

3. Transport:
Utvärdering av miljöpåverkan från transport av material och den färdiga elprodukten.

4. Användning:
Miljöpåverkan under användningen av elen.

5. Slutlig bortskaffning:
Analys av vad som händer med eventuella restprodukter och deras påverkan på miljön.

Fördelar för konsumenter
För konsumenter innebär EPD-el en möjlighet att göra mer miljömedvetna val. Genom att välja el med en miljövarudeklaration kan du vara säker på att du får detaljerad och transparent information om den miljöpåverkan som din elförbrukning har. Detta gör det enklare att jämföra olika elavtal och välja det som är mest hållbart.

Varför är EPD-el viktigt?
EPD-el är viktig både för konsumenter och för miljön. För konsumenterna innebär det en ökad transparens och möjlighet att fatta informerade beslut om sin elförbrukning. För miljön innebär det att fler energibolag arbetar för att minska sin miljöpåverkan och förbättra sina produktionsprocesser. Genom att välja EPD-el kan konsumenter aktivt bidra till en mer hållbar energimarknad.

Slutsats
När du står inför valet av elavtal, är EPD-el ett viktigt verktyg för att göra ett hållbart och informerat val. Genom att välja el med en miljövarudeklaration kan du vara säker på att du bidrar till en bättre miljö och en hållbar framtid. EPD-el hjälper dig att förstå och minska din egen miljöpåverkan genom att erbjuda transparent och jämförbar information om elens miljömässiga aspekter.
© 2024 elkollen.com  |