Elkollen Logo

Jämför aktuella och historiska elpriser


Elmarknaden just nu
2024-06-24
Article Image
Optimala väderförhållanden pressar elpriserna
Elpriserna i Sverige har varit låga under de senaste månaderna, tack vare optimala väderförhållanden som gynnar sol- och vindkraftsproduktion. I maj 2024 noterades ett stort antal timmar med minuspriser, särskilt i södra Sverige (elområde 4), där solen har dominerat kraftproduktionen.

Förändringar i elmarknaden
Historiskt sett har elpriserna varit lägre på sommaren och högre på vintern, samt dyrare under dagen och billigare på natten. Men med den ökande användningen av solenergi börjar dessa mönster förändras. Solenergi bidrar nu till att skapa en så kallad "ankkurva" där priserna kan vara lägre mitt på dagen på grund av hög produktion från solceller.

Kärnkraft och vårflodens effekt
Tillgängligheten för kärnkraften i Norden ligger för närvarande på 78% av installerad effekt. Samtidigt bidrar vårfloden till en stabil tillgång på vattenkraft, vilket ytterligare hjälper till att hålla elpriserna låga. Den hydrologiska balansen är något lägre än normalt, men vårfloden har medfört en jämn och bra fyllnadsgrad i vattenmagasinen.

Geopolitiska oroligheter
Geopolitiska spänningar, särskilt i Mellanöstern, fortsätter att påverka elmarknaden negativt. Gaspriserna har stigit något, medan oljepriserna förblir stabila. Dessa faktorer bidrar till en osäkerhet kring framtida elpriser.

Fast eller rörligt elpris?
Valet mellan fast och rörligt elpris beror på hur mycket risk man är villig att ta. Ett fast elpris ger trygghet och stabilitet genom att låsa priset under en viss period, medan ett rörligt elpris kan vara mer fördelaktigt om man är aktiv och kan anpassa sin elförbrukning till perioder med lägre priser.

Rekommendationer för konsumenter
För konsumenter som har möjlighet att styra sin elförbrukning, till exempel genom att ladda elbilar mitt på dagen när solkraften är som högst, kan det vara fördelaktigt att välja ett elavtal med timpris. Detta gör det möjligt att dra nytta av de lägre priserna under dessa perioder.
© 2024 elkollen.com  |